Fundacja Inicjatyw Społecznych „Łajba” realizuje w ramach projektu „Rozwój usług społecznych w Gdyni” zajęcia dla nowej grupy podopiecznych. W programie m.in.: terapia logopedyczna i zajęcia rekreacyjno-terapeutyczne na basenie dla dzieci oraz grupa wsparcia psychologicznego dla ich rodziców i opiekunów. Poza tym: wszyscy w „Łajbie” gotują!

Co to jest galangal? Czym pachnie liść kafiru? Jak powstaje mleko kokosowe? I przede wszystkim – jak je wykorzystać w kuchni, żeby wyczarować aromatyczne dania rodem z Tajlandii? Tego mogli się dowiedzieć uczestnicy i uczestniczki warsztatów rodzinnych prowadzonych wolontaryjnie przez pracowników gdyńskiej restauracji Lolo Thai Jolo specjalizującej się w kuchni tajskiej. Warsztaty kulinarne w „Łajbie” odbywają się cyklicznie, mają charakter integracyjny i aktywizujący, stanowią formę wsparcia rodzin w zakresie organizacji czasu wolnego. Co zostało ugotowane (i zjedzone) tym razem? Zupa tom yum i makaron pad thai.

powrót