UrbanLab w Gdyni zaprasza na trzecie spotkanie z cyklu „Współdzielenie”, w którym będziemy kontynuować tematykę jedzeniową. Na spotkaniu z zaproszonymi gośćmi porozmawiamy o gardensharingu, ogrodach społecznych oraz jadalnych roślinach – nieprzetworzonym pożywieniu, które można uprawiać samodzielnie lub zebrać z dzikich upraw w mieście.

12 czerwca, środa | 18:00-20:00 | wstęp wolny, bez zapisów
UrbanLab | PPNT Gdynia, budynek IV | al. Zwycięstwa 96/98

Prowadzenie: Joanna Krukowska (Laboratorium Innowacji Społecznych / Socjologia UG)

Foodsharing to wymiana żywności, obejmująca wspólne lub dzielone praktyki związane z uprawą, przygotowywaniem, spożywaniem i redystrybucją żywności. Foodsharing wchodzi w globalny trend, przeżywając swój renesans dzięki nowym technologiom, które upowszechniają i udostępniają nowym grupom dostęp do nieodkrytych dotąd obszarów pozyskiwania i (re)dystrybucji jedzenia w mieście. Czy działania te przyczyniają się do bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych? Czy mają szansę wpłynąć na system? Jak z nich korzystać, żeby zacząć lokalną zmianę?
[Davies A., Weymes M., Mackenzie S., Communicating Goals and Impacts of Urban Food Sharing, 2018 https://sharecity.ie/outputs/publications/?cookie-state-change=1556559451344]
_______________________
„Współdzielenie” to cykliczne spotkania, w których poznajemy nowe praktyki wymiany w mieście, będące reakcją na globalne zmiany związane ze zmianami ekonomicznymi, społecznymi i ekologicznymi. Tematyka spotkań krąży wokół takich zagadnień, jak:
– oszczędzanie planety (i własnych finansów), ograniczanie produkcji śmieci;
– świadoma konsumpcja, ograniczanie kupowania, dążenie do zrównoważonego systemu i konsumpcji;
– refleksja nad stanem i zmianami środowiska naturalnego.
W ramach cyklu poruszamy wątki współdzielenia jedzenia, posiłków, przedmiotów (ubrań, książek), zbierania i uprawy roślin w mieście, nie-marnowania/zero-waste oraz protestów klimatycznych i zmian systemowych.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku [KLIK]

powrót