UrbanLab zaprasza na drugie spotkanie z cyklu „Współdzielenie”, w którym będziemy kontynuować tematykę jedzeniową. Rozwiniemy temat foodsharingu (wymiany jedzenia), koncentrując się tym razem na meal-sharingu (wymianie posiłków/potraw).

23 maja, czwartek | 18:00-20:00 | wstęp wolny
UrbanLab | PPNT Gdynia, budynek IV | al. Zwycięstwa 96/98

Prowadzenie: Joanna Krukowska (Laboratorium Innowacji Społecznych / Socjologia UG)

Foodsharing to wymiana żywności, obejmująca wspólne lub dzielone praktyki związane z uprawą, przygotowywaniem, spożywaniem i redystrybucją żywności. Foodsharing wchodzi w globalny trend, przeżywając swój renesans dzięki nowym technologiom, które upowszechniają i udostępniają nowym grupom dostęp do nieodkrytych dotąd obszarów pozyskiwania i (re)dystrybucji jedzenia w mieście. Czy działania te przyczyniają się do bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych? Czy mają szansę wpłynąć na system? Jak z nich korzystać, żeby zacząć lokalną zmianę?
[Davies A., Weymes M., Mackenzie S., Communicating Goals and Impacts of Urban Food Sharing, 2018 https://sharecity.ie/outputs/publications/?cookie-state-change=1556559451344]
_______________________
„Współdzielenie” to cykliczne spotkania, w których poznamy nowe praktyki wymiany w mieście, będące reakcją na globalne zmiany związane ze zmianami ekonomicznymi, społecznymi i ekologicznymi. Tematyka spotkań krążyć będzie wokół takich zagadnień, jak:
– oszczędzanie planety (i własnych finansów), ograniczanie produkcji śmieci;
– świadoma konsumpcja, ograniczanie kupowania, dążenie do zrównoważonego systemu i konsumpcji;
– refleksja nad stanem i zmianami środowiska naturalnego.
W ramach cyklu poruszymy wątki współdzielenia jedzenia, posiłków, przedmiotów (ubrań, książek), zbierania i uprawy roślin w mieście, nie-marnowania/zero-waste oraz protestów klimatycznych i zmian systemowych.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku [KLIK]

powrót